28 september 2008

Jojobaolja

Jag har den senaste tiden förkovrat mig i den feta hudvårdens princip att uttorkande produkter stimulerar överproduktion av sebum, de kroppsegna oljorna. Det verkar rimligt, och förklarar på ett utmärkt sätt varför jag lyckas vara flagig och oljig samtidigt när jag har använt lite billigare ansiktsvårdsserier för ung/fet/problemhud och så vidare. Bekräftelse på tesen fick jag när min hyfsat milda ansiktskräm för ung hud, Nivea Visage Young Control Shine Mattifying Gel Cream, tog slut och jag i all hast valde en ny på Ica. Det blev Garnier Pure A Moisturiser och erfarenheterna från den är att min hud kändes stram efter att ha smörjt in mig, jag blev faktiskt snäppet oljigare under dagen och det dök upp flera småfinnar. Den innehöll acetylsalicylsyra såg jag senare och det tror jag inte är vidare lämpligt att använda varje dag. Den borde jag slänga.
Jag kände för att göra ett upplyst konsumentval och gjorde efterforskningar bland märken jag kan få tag i och som känns rimliga i prisklass och köpte slutligen Body Shops ansiktskräm i Seaweed-serien som jag skrev om i förra inlägget. Men det slutar inte där! Efter att här och var läst positiva omdömen om att använda rena oljor i sin ansiktsvård, bland annat jojobaolja för fet hy, bestämde jag mig för att prova det också. Jag köpte en hutlöst dyr flaska på närmaste hälsokostaffär. Aroma Jojobaolja, 125 ml. 168 kr kan det vara värt, men det är onödigt dyrt i relation till vad en motsvarande flaska hade kostat om jag köpt den på internet. Och jag har nu börjat använda jojobaoljan som nattkräm och dagar då jag vet att jag inte ska ha smink på mig, och använder Seaweed-krämen som dagkräm eftersom de mattgörande egenskaperna lämpar sig mycket bättre som underlag till sminket.
Svårt att utröna effekterna av de två olika produkterna när de började användas ungefär samtidigt, men det är ingen klinisk studie jag genomför (än!). Jag är hoppfull och mer nyfiken på oljan.

Uppdatering: Idag använde jag jojobaoljan som ansiktskräm, men bestämde mig sedan för att sminka mig. Det ser bra ut! Som vanligt följde Lumenes Face Base primer och Everyday Minerals matte foundation .

3 kommentarer:

 1. Intressant inlägg, tycker också det är rimligt att uttorkande grejer stimulerar huden att bli fetare. Spännande att se hur du tycker huden blir av oljan efter ett tag. TACK rara du för jättefina ord i min blogg, det värmer väldigt mycket och gör mig så glad :o)

  SvaraRadera
 2. Köpte också en Jojobaolja idag, är nyfiken att testa den i ansiktet, tänkte även ha den till håret som inpackning...får se hur det går..

  SvaraRadera
 3. Spännande! Är nyfiken på dina erfarenheter sen när du testat! För egen del blir extremt mycket creasing bland ögonskuggorna om jag även smörjer in ögonpartiet, så jag undviker olja där.
  Men testandet fortsätter för jag är inte övertygad ännu.

  SvaraRadera