24 augusti 2009

Testat Chagrin Valley

Den som intresserar sig för naturlig kroppsvård har förhoppningsvis stött på Chagrin Valley. En tvålkokarfirma i USA som trycker ner naturlig ingrediens efter naturlig ingrediens i sina produkter. Knappt någon förpackning (varje tvål kommer i en enkel brun papperspåse) finns och att frakta dessa grejer hela vägen tvärs över jorden känns dummare än vanligt. Hela grejen med naturliga grejer, inget giftigt, spara på resurser, odla ekologiskt et cetera är så skör att jag känner mig som den största boven som konsument på andra sidan Atlanten. Så är det!

Jag har testat Honey Beer and Egg-schampookaka (sample $2,60), Rhassoul Youghurt-tvål (sample $2,60), Mango Mint-lotionkaka ($4 utan tillhörande burk) och Mocha Java-läppbalsam ($3,25). Min man Jakob testar Neem & Tea Tree-kakan som både är för håret och kroppen. Här är lite korta omdömen på ett schampoo, en tvål, en kroppslotion och ett läppbalsam som jag testat.

Schampookakor löddrar inte som vanligt schampoo, det fattade jag sen innan. Chagrin Valleys grejer innehåller inga läbbiga SLS (sodium laureth sulfate) eller liknande kraftigt löddrande ingredienser (som många är överkänsliga mot och som i allmänhet är en sån grej jag gärna undviker). Så en annan känsla vid schamponering hade jag förväntat mig. Jag har provat att schamponera både en och två gånger, och har kombinerat med vanlig balsam efteråt, spraybalsam och inget balsam alls. Honey Beer and Egg-schampot ger mig dock ingen ren känsla. Det ger volym och håret blir lättare att styla, för det känns som man har någon produkt i håret. Men wash & go funkar inte riktigt, håret blir matt och inte så värst mjukt.

Rhassoul Yoghurt-tvålen tänkte jag använda till ansiktet, jag har oljig hy med porer som lätt täpps igen och jag får lätt finnar. Den här tvålen hjälpte inte. Den verkade bara rengöra ytan. Varken så som det kändes medan jag tvättade eller efter några dagars observation av hur huden betedde sig upplevde jag några trevliga resultat. Porerna kändes igentäppta och jag fick fler finnar under tiden jag använde den.
Tvålen löddrar som fan och det svider i ögonen. När man sköljer med vatten så blir huden helt squeaky, allt tvål sköljs bort på ett kick och man känner helt yttorr. Men när man tittar i spegeln är det massor av sminkrester kvar i ansiktet. Som när man tvättar med en helt vanlig Dove-glycerintvål i kakform.
Jag använde först rengöring som är bra att ta bort sminket med, och sedan tvättade jag med denna för att rengöra på djupet. Men näej, inte heller den här kakan var så nice.

Lotionkakan Mango & Mint luktar mest av pepparmynta. Det är en sådan kaka som ska smälta i händerna och medan man stryker på, men den smälter rätt långsamt och att smörja in benen tar ett tag om man ska "få loss" tillräckligt med produkt för att det ska räcka till hela. Den är härligt fet utan att vara kladdig och jag använder den mest som handkräm, på det sättet tar det inte så lång tid att smörja. Den tar ett litet tag att sjunka in men eftersom den inte är vidare kladdig gör det inte så mycket. Eftersom den såklart inte innehåller mineralolja får man inte instant gratification på torra partier utan hjälper och rättar till huden allt eftersom. (Mineralolja lägger sig som en plastfilm på hudens yttersta lager, det kan vara skyddande för tillfället men hjälper inte i längden. Dessutom kan man inte säga säkert att den raffinerade produkten från olja inte tas upp av huden.)

Sista produkten jag testat är deras Mocha Java läppbalsam. Jättehärlig konsistens, känns riktigt mjuk och närande på läpparna och jag känner av en nästan en plumpande effekt på läpparna. De ser inte större ut men de känns fylliga på något sätt. Jag använder även balsamet till nagelbanden, och det funkar jättebra. Just Mocha Java-doften är dock förjävlig. Luktar kaffesump och tyvärr smakar det ricinolja, som är en av ingredienserna. Jag kan utan tvekan tänka mig att prova andra dofter! Tyvärr kommer det i en burk, och det känns lite ohygieniskt att stoppa ner fingrarna däri. Jag använder det bara med rena fingrar, och bara till mig själv.

Jakob använder Neem & Tea Tree-kakan som schampoo, som är tänkt att hjälpa mot hans mjäll. Det varken tar bort eller förebygger mjäll, men det retar inte hans hårbotten och aggraverar heller inte mjällproduktionen som vanliga schampoon gör. Han gillar Neem-kakan av den anledningen. Jag kan inte skriva något om vad det gör för själva håret, för han har bara några mm långt hår!


Generella tankar kring de här kakorna vi har testat är att tvålar och schampookakor är lite krångliga att förvara om de ska användas blött. Man behöver lägga ifrån sig dem på ett ställe där de får vara kladdiga och de ska helst vara tillgängliga i duschen utan att konstant blötas ner. Vi har dem på ett glasfat på badkarskanten, men det samlas ju lite vatten i botten bara av att man lägger ner tvålen med blöta händer. Det blir lite soggigt. Har man bara en dusch tror jag det är svårt att hitta ett ställe de kan vara på utan att duscha dem under tiden man har vattnet på.
Däremot är det inga som helst problem att applicera. En tvål är ju en tvål, men detsamma gäller för schampookakorna. Det är bara att antingen löddra upp i händerna, eller att dra några varv i håret med kakan. Som sagt löddrar de kanske inte på samma sätt som konventionellt schampoo, men det är bara en vanesak.

Jag har ett par till tvålar till ansiktet att testa, som jag förhoppningsvis återkommer med recension av.

Från Chagrin Valley kommer jag helt klart att vilja testa fler läppbalsam, Jakob kommer säkert vilja fortsätta med Neem-schampoot och jag beställer gärna ett par till schampookakor att testa. Frakten var dock, i förhållande till produkternas prisläge, hög. $13 för nio produkter.

8 kommentarer:

 1. jag har ett tips om du vill testa fler naturliga schampokakor utan SLS osv, som dessutom inte skickas från USA. jag har under hela sommaren använt J.R. Liggett's schampokaka JOJOBA & PEPPARMINT, och den är helt underbar. den löddrar jättebra trots att den inte innehåller SLS, och håret blir jätterent och luftigt. jag behöver inte heller tvätta håret lika ofta, klarar mig ungefär dubbelt så länge mellan tvättar.
  jag rekommenderar den verkligen! det finns flera varianter men jag har bara testat en av dom.
  finns att köpa här:
  http://www.simplynatural.se/a.asp?cidx=808

  SvaraRadera
 2. Lotta: Vad roligt att upptäcka fler sådana märken, ska titta runt lite där!

  SvaraRadera
 3. Intressant läsning, jag har bara hört lyriska kommentarer om Chagrin valley, skönt med lite motvikt.
  Angående förvaring kanske man kan hänga upp en trådsil lite snyggt nånstans? *fiffig deluxe*

  SvaraRadera
 4. Mimmi: Jag har också hört en massa bra. Man är ju rädd att påverkas omedvetet åt det positiva när man hört bra recensioner, men jag tror jag lyckats hålla mig recensions-nykter hittills i alla fall :)
  Ha! Bra ide! Jag har en känsla dock av att kakan glider ner lite mellan trådarna när den är blöt och geggig, och stelnar, och sen när man ska ta upp den är den faststelnad. Kanske?

  SvaraRadera
 5. Fasta tvålar är alltid ett krux tycker jag! Dom ligger där på hyllorna i butikerna och är fina och lockar, men är helt hopplösa när det gäller till att förvara dom hemma :(

  SvaraRadera
 6. Maria: Jaa, du tänker på en LUSH-upplevelse märker jag :) Chagrin Valley har ju lite annan approach än LUSH:s ibland heltokiga associationer :)
  Måste helt enkelt skaffa en ny duschhylla fylld med tvålkoppar.

  SvaraRadera
 7. Svar: Tack så jätte mycket!

  SvaraRadera
 8. Haha, faktiskt inte - jag gillar inte Lush! Kan inte gå in där för deras förjävliga "doft".. Däremot hade jag gärna kört på fasta tvålar från Savon de Marseill eller andra liknande märken :)

  SvaraRadera