11 december 2008

Testat e.l.f

För ett par veckor sedan beställde jag grejer från e.l.f. Ett sånt där härligt impulsköp. e.l.f är väl från början amerikanskt och de säljer alla sina produkter för $1 stycker (ca 8 kr). Undantaget är förvisso deras mineralprodukter, de kostar lite mer. Dem testade jag inte. Den amerikanska webshopen fraktar inte internationellt, men det gör däremot den brittiska! Där kostar sakerna betydligt mer, men £1,5 är fortfarande en spottstyver, vid köptillfället var det drygt 19 kr. Priserna visas i SEK om man väljer land på hemsidan. Frakten kostar £3,95 och det gick fort, jag hade väntat mig att det skulle ta tid. Ca tre dagar innan det damp ner i brevlådan, om jag inte minns fel. Det var platt packat så det gick till och med ner i mitt brevinkast, det uppskattas stort!
Bakgrunden till mina val var såklart rigoröst recensionsglufsande online, som i princip alltid är fallet när jag handlar dyrt eller över nätet. Själva check out-klicket var dock på impuls. Innehållet var väl överlagt.
Är e.l.f budgetpärlor eller får man vad man betalar för? Ur prissynpunkt är de jättebra! Nota bene, jag valde saker som redan fått bra kritik på annat håll (exempelvis Makeup Alley och Pret-ty). Inget var sämre än förväntat, ett par saker var dock ganska precis så bra som 20 kr-prislappen indikerar.

(Jag betygssätter så konsekvent jag kan, och delar inte ut femmor och ettor utan synnerliga skäl.)
Concealer Brush. En liten jäkel. Syntetborst, mycket styv. Min kompis brukar skoja om mandomen och säga "tre centimeter och STENHÅRD". Associationen är uppenbar, även om tre cm för en concealerborste vore enormt. Denna kan man säga tar hand om finliret, de pyttesmå finnarna.
2/5 - hade fått en trea om den kommit i vuxenstorlek.

Eyeliner Brush. Den breda varianten med platt, rakt avskuret borst. Syntetisk och med mycket stuns. Den här typen av eyelinerpensel är perfekt för mellan fransarna-målning, men just denna är inte tät nog för att måla en hel linje helt utan fläckar. Det kan också bero på den förbannat dåliga geleyelinern (FACE-missödet man fick med senaste Damernas Värld) som jag använt.
3/5 - gets the job done.

Eyeshadow Brush. Tät men också lite fluffig. Mycket mjuk. Relativt korta strån i förhållande till bredden, med rundad topp. Faktiskt bra för att packa på färg OCH för att blenda. En av mina bästa skuggpenslar!
4/5 - bra och billig.

Blending Brush. Vilket ärkesug. Gles, tovig, sträv, ingen stuns alls. Har fått bättre användning för den till flytande concealer för att få lite skirare täckning, men den sticks. Inte ens värd 19 kr!
1/5 - någon fick en idé att göra en pensel av fnöske.

Individual Lashes & Dramatic Lashes. Jag har aldrig provat finfrallor, so I'm not the one to talk. Limmet är dock bättre än det till H&M:s lösfrallor (där funkar det ju bättre att slicka fast dem som frimärken), men fortfarande riktigt dåligt.
?/5 - kan inte ge ett rättvist betyg utan mer erfarenhet och ordentligt lim.

Plumping Lip Glaze (Mauve Berry). Jag är kluven till detta. Det är ett duogloss, det ena ser lite vitskimrande ut men blir genomskinligt på läpparna och det andra ser dovt vinrödlila ut men är väldigt lågpigmenterat. Båda luktar pepparmynta och ger den lite kalla känslan på läpparna. Med det sagt förstår jag inte varför de säljs som tvåstegsgloss... Plumpeffekten tror jag är placebo för alla produkter som utger sig ha denna funktion, men glanset är skönt på läpparna, faktiskt riktigt hållbart och luktar mysigt och starkt. Färgen jag valde ger lite "my lips but better"-effekt på mig. Alltså: jag gillar resultatet jättemycket men duoegenskapen känns helt onödig och plumpeffekten uteblir.
3/5 - ett för mig riktigt bra gloss men det uppfyller inte sitt syfte.

Super Glossy Lip Shine (Goddess). Väldigt mycket skimmer! Riktigt frostigt, Goddess är en varm ljus aprikosrosa färg, och är ganska täckande. Doftar starkt av luktsuddigum ungefär. Mjukt och härligt på läpparna, sitter inte särdeles länge.
3/5 - ett bra gloss som har för stark doft och låg hållbarhet.

Shimmering Facial Whip (Pink Lemonade). En multiprodukt som är truly packed with frost! Dock alldeles för silvrig för läpparna, helt för krämig för ögonlocken och en lite "off" färg (ljusrosa) för att funka vare sig som rouge eller highligter. Den kommer i en tub och konsistensen är seg och väl på så gäller att lagt kort ligger. Ganska svår att blenda. Glöm att det går att sudda bort den. Har vissa tankar på att prova den under min foundation och se hur effekten blir.
2/5 - att använda denna är som att äta äckligt godis.

Övriga tankar jag har kring e.l.f är om det billiga priset inte gör att människor som jag bara köper för köpandets skull? "Det är ju så billigt" - men behöver jag det? Jag känner såhär mig i efterhand som en slav under konsumtionshysterin. Varför vill jag helt plötsligt ha ett korallskimrande gloss? Räcker det inte att prova ETT par budgetfrallor? Och vad gör detta köpbeteendet för miljön? Jag är fullständigt övertygad om att billiga grejer är tillverkade med mer moraliskt tvivelaktiga metoder och ingredienser. Och billiga priser = fler köpta produkter (vilket innebär mer av allt det där omoraliska). Nu är jag förvisso glad över nästan alla produkter jag fick hem, men jag funderar lite på varför jag skaffade allt till att börja med...

6 kommentarer:

 1. karin @ el mika12 dec. 2008 00:01:00

  bra tanke där i slutklämmen, ibland blir man ju bara sugen för att det är billigt och glömmer fråga sig själv om man verkligen behöver det.

  men berätta om FACE-missödet! :-o jag har inte hunnit testa min än!

  SvaraRadera
 2. Mmm... Men samtidigt kan jag likaledes få second thoughts om jag köpt något dyrt - "hade jag inte kunnat nöja med mig något som var billigare?". Man måste i alla fall vara kritisk, tycker jag.

  Jag tycker helt enkelt att eyelinern är skitkass! Grynig och dåligt pigmenterad, huvva. Och penseln var ju helt i plast och påminde mer om penslarna som följde med paletterna med vattenfärg som man hade när man var barn... Jag kanske är kräsen, men FACE kommer få jobba hårt för att övertyga mig att köpa deras geleyeliners till fullpris. (Nu tror ju jag att det som skickades med DV inte alls är samma produkter som tillhör deras butikssortiment...)
  Haha, du får bilda din egen uppfattning nu iofs.. Om du kan efter denna infärgning! :D

  SvaraRadera
 3. precis! kritisk är bra. och hm, jag ska testa eyelinern själv och återkomma om detta!

  SvaraRadera
 4. Karin: Jag tänker också så. Ja, testa! Kan ju hända att jag fått en dålig burk, men att ha skillnader i tillverkningsprocessen tyder ju inte heller på någon vidare kvalitet. :/

  SvaraRadera
 5. Jag måste säga att du är absolut übercool i nya frisyren! Snyggaste jag sett på länge! Jag gillar när en tjej vågar göra nåt annorlunda när det gäller håret... nuförtiden är det så många tjejer som "är stöpta i samma form", både äldre och yngre och de går omkring i sina långa stripiga frisyrer som är helt intetsägande och "gömmer sig bakom" dem på nåt vis. Kaxigt!

  Din nya blogglook är jättefin, och jag gillar hur du skriver!

  SvaraRadera
 6. Marina: Tack så hemskt mycket för dina snälla ord! Jag försöker att inte följa någon genomsnittsväg i mina val, vill gärna bli ihågkommen som någon som inte följer med strömmen.
  Och tack igen, bloggen har fått ett tema jag hittat nånstans på nätet och mitt skrivande hoppas jag på att utveckla medan tiden går. :)

  SvaraRadera