30 december 2008

ACO Nagelbandskräm - en kortsiktig lösning

Hur det nu var så satt jag på min kammare och tittade på en spricka på min tumme, ni vet en typisk frusenhetsfnasa som man råkat pilla lite på och vips har man ett litet litet sår som är djupt nog att svida like it's 1999. Det började såhär: Igår satt jag av tiden på jobbet (nej, det är inte samhällstjänst eller något annat rättskaffens men jag kan inte ens närma mig att påstå att jag jobbade på jobbet för jag sitter mest här för att bemanna telefonen utifall någon glömt att det är mellandagar. I haven't, kan jag ju säga!) och smorde in mina nagelband med en produkt jag tidigare rekommenderat, ACO:s ("Apotekens Composita" låter mycket chicare) återfuktande nagelbandskräm . Den känns ju skön, tänker jag när jag smörjer. Men den har ju aldrig gett något långsiktigare resultat för man är lika torr och sårig efter att man tvättat händerna.

[tingelingljud] "Nu är det dags att vända blad."

På tuben kan man läsa följande ingredienslista: petrolatum (vaselin för oss vanliga dödliga), aqua (vatten, duh), cetyl alcohol, sodium lauryl sulfate, alcohol denat., methylparaben, propylparaben. Jag kollade upp dem en och en på Wikipedia, my tome of knowledge, och fann att de inte riktigt uppfyller mina önskemål om en hudvårdande produkt. Det här är min tolkning av vad jag hittade om ämnena på engelska Wikipedia.
Vaselin är inte hudvårdande, det är bara ett fysikaliskt skydd som behåller fukten som redan finns i huden och bara så länge produkten finns kvar på huden. Tillför inga näringsämnen alls.
Cetylalkohol är en typ av hjälpämne, som kan fungera som tensid (lödder), mjukgörare och kan binda ihop ingredienser i en produkt. Syntetisk valsperma, vilken tur!
Sodium lauryl sulfate är också en tensid, som bl a gör schampoo löddrande.
Denaturerad alkohol fyller sin funktion i en produkt, antar jag, men inte är det hudvårdande i alla fall!
Methyl- och propylparaben är ämnen som motverkar mögel, alltså konserveringsmedel.

Jaha? Vaselin och hjälpämnen i en smart tub. Och vaselin, har jag lärt mig nu, är inte ens nåt att hänga i granen. Det fungerar bara fysikaliskt, är utan näringsämnen och är ytverkande. Som kosmetikabranschens vita bröd - tomma kalorier.
Jag ska leta upp något bättre. Har ni något förslag på en nagelbandskräm eller -olja som kommer i tub (i alla fall inte flaska eller burk), som innehåller bättre grejer än vaselin?

3 kommentarer:

 1. Du ha en liten utnämning att "hämta" hos mig!

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
 2. Gott Nytt År!

  Du anar inte vad jag gillar din stil att skriva! Så roligt att läsa! Tack!

  SvaraRadera
 3. Sminkan: Tack för dina komplimanger, det känns jättebra :) Och jag hoppas att du har en fantastisk början på det nya året!

  SvaraRadera